380h279_dsc_3017Понад 400 працівників Сумського НВО вийшли під стіни облдержадміністрації з вимогою не допустити, щоб чвари стали вище за енергетичну безпеку і економічні інтереси нашої держави

8 листопада 2016 року в системі державних закупівель Prozorro відбулися два із низки запланованих тендерів, оголошених ПАТ «Укртрансгаз». За підсумками публічних торгів пропозиції СНВО щодо реконструкції компресорних станцій «Задніпровська» та «Ананьїв» визнано кращими. Саме ці конкурси сумські машинобудівники називають рятівним колом для містоутворюючого підприємства на найближчі 1,5-2 роки і, безперечно, чекають підписання контрактів. Тим не менш, останнім часом у ЗМІ все частіше з’являється тривожна інформація про непорозуміння між «Укртрансгазом» та НАК «Нафтогаз України», яка, згідно з процедурою, повинна буде схвалити дані угоди. Заводчани бояться, що чвари окремих посадових осіб можуть поставити під загрозу результати тендерів, тим самим позбавивши роботи, а відтак і засобів до існування понад 7 тисяч сумських машинобудівників та їх сімей.

Сьогодні, 9 листопада, відбулося розширене засідання за участю представників всіх структурних підрозділів підприємства, де головною темою стало обговорення даного питання. Одноголосно заводчани вирішили не сидіти склавши руки і не чекати, доки їхньою долею, наче розмінною монетою, гратимуться можновладці.

«У нас вже є прикрий досвід співпраці з ПАТ «Укргазвидобування», коли ми мовчки чекали. Попри те, що наші пропозиції однозначно були ліпшими, контракти дісталися сумнівним фірмам-посередникам. Більше такого допустити не можна. За тендери «Укртрансгазу» треба боротися! Зараз вирішується наше майбутнє: або ми й далі бідуємо, або повертаємося на шлях розвитку. Система Prozorro сказала: «Так!» Тепер у тому числі й від нашої активності залежить, чи перетворяться ці результати у реальні контракти. Необхідно докласти всіх можливих зусиль, щоб не допустити, аби чвари та амбіції окремих осіб стали вище стратегічної для держави мети – посилення енергетичної безпеки, розвитку економіки та підтримки національного товаровиробника», – сказав на зустрічі з колективом генеральний директор об’єднання Олексій Цимбал.

За підсумками зібрання представники трудового колективу схвалили звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, а також до голови Сумської облдержадміністрації Миколи Клочка. Крім того, власне звернення до очільника області підготувало й керівництво підприємства. Передати листи вирушили всі разом.

«Сьогодні під стінами ОДА зібралося кілька сотень заводчан. Однак якщо нас не почують, якщо результати відкрито проведених тендерів якимось чином будуть змінені чи скасовані, ми стоятимемо вже під стінами Кабміну. І буде нас не кілька сотень, а тисячі сумських машинобудівників разом зі своїми дружинами, чоловіками, дітьми… Ми відстоюватимемо власне право на працю у своїй рідній країні!» – запевнив голова профспілки «Машметал» Іван Совгіра.

До заводчан вийшов перший заступник голови Сумської ОДА Олександр Марченко, який виконує обов’язки керівника області. Він зауважив, що, на жаль, державна машина ще дає збої й іноді доводиться ось у такий спосіб відстоювати свою правоту. За словами Олександра Олексійовича, облдержадміністрація на своєму рівні докладе всіх зусиль, аби найбільше підприємство Сумщини отримало угоди, в яких воно визнане лідером, бо від долі СНВО значною мірою залежить добробут Сум та області.